foto1
Zespół muzyczny "Szynwałdzianie"
foto1
Zespół muzyczny "Szynwałdzianie"
foto1
Zespół muzyczny "Szynwałdzianie"
foto1
Koło Gospodyń Wiejskich w Szynwałdzie
foto1
Koło Gospodyń Wiejskich w Szynwałdzie

Koło Gospodyń Wiejskich w Szynwałdzie

Super Babki z Szynwałdu

Przepisy kulinarne

Przepisy na ciasta (temat będzie rozwijany)

Sernik świąteczny

Składniki:
mąka pszenna - 250 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
cukier puder - 50 gramów
żółtka - 2 sztuki
torebka cukru waniliowego - 1 sztuka
proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
twaróg sernikowy - 800 gramów
jajka - 4 sztuki
białka - 2 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
cukier puder - 200 gramów
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
cukier migdałowy - 2 łyżeczki
tabliczka gorzkiej czekolady - 200 gramów
śmietanka 30% - 150 gramów
Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
polewa z białej czekolady - 1 sztuka

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasta wymieszaj mikserem i całość szybko zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki
na 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuj widelcem.
3. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem migdałowym na puch. Wymieszaj z miękką kostką do
pieczenia Kasia.
4. Następnie do masy dodaj twaróg, budyń w proszku i ubitą na sztywno pianę z białek.
5. Masę serową wyłóż na ciasto w formie. Piecz najpierw 10 minut w 200 st. C, następnie 50 - 60 minut w 160 st. C.
Upieczony sernik ostudź i delikatnie wyjmij z formy.
6. Śmietankę podgrzej razem z Kasią, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Otrzymaną
polewą posmaruj wierzch sernika. Białą polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź, aby nie była zbyt rzadka. Polewą
rysuj na pergaminie małe śnieżynki. Gdy zastygną zdejmij je ostrożnie z pergaminu i udekoruj nimi wierzch sernika.

Real time web analytics, Heat map tracking

Copyright © 2024 Koło Gospodyń Wiejskich w Szynwałdzie